Arhivă blog

joi, 1 aprilie 2010

Un review mic pentru o camera la fel de mica ------------ GoPro Hero HD

De mult visam la o camera video care sa inregistreze imagini de calitate si care sa redea cit mai realist experienta moto. Am avut o Oregon Scientific ATC3K, mica si practica, dar calitatea imaginii nu a fost niciodata suficienta. In primul rind unghiul de vizualizare era mic, in jur de 50 de grade. In al doilea rind, filma doar la rezolutie VGA (640/480).
Dupa cautari intense pe internet si pe baza ideii ca "atunci cind elevul este pregatit, apare si maestrul" - versiunea HD a iesit la sfirsitul lui 2009 - am gasit si ce-mi trebuia: GoPro Hero HD. De fapt nu a fost chiar greu s-o gasesc, e deja o camera celebra si o vad foarte des pe castile unor motociclisti la concursuri importante.
Comandata pe E-Bay (SUA), a costat 1000 RON cu tot cu card si transport. Am ales versiunea Motorsports, care vine echipata cu diferite sisteme de prindere adapatate sporturilor cu motor (ventuza pentru parbriz/caroserie si 5 suporti cu dublu adeziv pentru fixare permanenta).
Partea buna este ca, intr-adevar, am o multime de optiuni de prindere. Cu toate astea, pe un suport in miscare asa cum e motocicleta, e preferabil ca prinderea sa fie cit mai fixa pentru a elimina vibratiile, asa ca in final solutia ideala este folosirea a citor mai putine piese (bratul in forma de J si suportul cu dublu adeziv). Configuratia merge perfect pe casca si pe carena motocicletei.
Apropo de suportii cu dublu adeziv, sint FOARTE solizi. Din fericire, adezivul se poate taia si se dezlipeste destul de usor, fara sa lase urme.

Carcasa din policarbonat transparent nu e chiar cea mai gratioasa solutie, dar compenseaza prin soliditate si etanseitate. Chiar rezista la 60m adincime (dupa cum spun scufundatorii care au testat-o). O usa suplimentara decupata permite inregistrarea de buna calitate a sunetului, lucru care nu se intimpla la niciuna din camerele concurente. Oricum, la viteze mari e imposibil sa obtii un sunet bun.

In rest, camera e foarte simpla. Doua butoane, un afisaj minimalist si un led rosu. Cu toate astea, meniul este extrem de simplu si dupa 5 minute cu instructiunile in fata oricine se descurca fara probleme. In afara de filmare se pot face si poze (la rezolutie de 5 megapixeli, in mod normal/delay 10 secunde/burst 3 imagini/time lapse la 2/5/10/30/60 secunde) de o calitate surprinzator de buna.

Fata de versiunile vechi, GoPro au adaugat un acumulator Li-Ion de 1100mAh care se incarca direct prin cablul USB (de la calculator sau mai bine de la un adaptor) si care tine in jur de 2 ore si jumatate. Cardul de memorie este de tip SDHC si poate avea pina la 32GB. Eu am cumparat un card de 8GB, e relativ bine corelat cu capacitatea bateriei si rezolutia la care filmez.

OK...ajung la partea cea mai importanta, calitatea filmarii. Din start se poate alege intre 5 moduri de filmare:
- WVGA la 60 fps          
- 1280x720 la 30 fps  - rezolutia preferata de mine
- 1280x720 la 60 fps      
- 1280x960 la 30 fps - format 4/3      
- 1920x1080 la 30 fps - full HD
In afara de full HD, care are un unghi de vizualizare de 127 de grade, toate celelalte rezolutii ofera un unghi superb de 170 de grade. Imaginea este foarte buna, expunerea excelenta, balansul de alb la fel. Trecerea de la lumina la intuneric si invers se face extrem de repede.
Singura problema apare in cazul vibratiilor, care degradeaza mult filmarea. Din acest motiv, montarea pe casca sau pe corp (exista prinderi pe piept, optionale) da cele mai bune rezultate. Datorita unghiului urias de vizualizare nu mai este nevoie de atentie la incadrare, practic se vede tot.
Fisierele sint destul de mari si comprimate puternic (mp4 cu H.264 cred). Din cauza asta sint si greu de editat fara un calculator FOARTE puternic. Un card de 8GB va inregistra in jur de 2,5h la rezolutia de 1280x720@30fps.
Desi sint foarte departe de a fi macar OK in ce priveste editarea filmuletelor, imi dau cu parerea privind citeva programe cu care se poate lucra usor:
- K-Lite Codec Pack pentru citire
- Boilsoft Video Splitter 5 pentru taiat
- Ultra Video Splitter pentru taiat dar mai ales convertit (fara pierdere aparenta de calitate)
Pentru editare nu imi dau cu parerea, dar Sony Vegas Pro 9 apare mentionat destul de des.
Un clip HD, ca exemplu. Calitatea originala este, desigur, mai buna, dar chiar si imaginea de pe Youtube este edificatoare.